Tagspåner

Træspåner til tag-, gavl- og sidebeklædning

Hos Stråsø Savværk får du tagspåner på specialmål til skarpe priser og med grunding montagevejledning

Du kan få skåret dine tagspåner i den størrelse, der passer dig

Træspåner har traditionelt en størrelse, hvor længden er 50 cm og bredden er 15 cm. På spånens langside vil tykkelsen være 20 mm i den ene ende og 2 mm i den anden ende. Men hvis du har nogle særlige ønsker til tagspånernes størrelse, laver vi dem gerne, så de passer til dine behov. Det kan fx være, hvis der skal laves en tilbygning, og tagbeklædningen skal matche de originale tagspåner. Vi har også tidligere leveret tagspåner i forskellige størrelser til samme byggeri – det giver et helt andet udtryk end ens tagspåner.

Se, hvad vi tidligere har leveret til vores kunder i vores billedgalleri.

Konkurrencedygtige tagspånpriser

Hos Stråsø Savværk har vi optimeret den måde, vi udnytter vores træ på. For dig betyder det, at du hos os kan få tagspåner til meget konkurrencedygtige priser. Det er en af årsagerne til, at vi kan holde prisen i bund, samtidig med at kvaliteten af træet er i top.

Kontakt os, og få et godt tilbud på en træspånpris til lige netop dit byggeprojekt.

Tagspån montagevejledning

Det er forholdsvis enkelt at montere en spånbeklædning, uanset om det er som tagbeklædning eller sidebeklædning.

Vælger du at bestille træspåner hos Stråsø Savværk, får du en udførlig montagevejledning med ved leveringen af spånerne. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål vedrørende monteringen.

Montering af træspån som tagbeklædning

Når træspåner skal monteres som tagbeklædning, starter du med at lægge dem tættest på kanten af taget, og derefter arbejder du dig op ad taget.

  1. Du starter med at placere en række tagspåner på kanten af taget med den tykke ende af spånerne nedad.
  2. Sømmene hamrer du i cirka 20-25 mm fra spånens øverste kant.
  3. Husk at lave et mellemrum mellem rækkens tagspåner på 3-5 mm, så de enkelte spåner kan udvide sig i fugtigt vejr.
  4. Når du påbegynder den næste række af tagspåner, placerer du dem forskudt ovenpå den første række, så de dækker to tredjedele af de foregående spåner.
  5. Du fortsætter på samme måde, indtil du når toppen af taget, og derved bliver overfladen helt tæt. Når spånerne er skåret sammen i kip, kan rygningen foretages.

Montering af træspån som gavl- eller sidebeklædning

Når du skal montere træspåner som gavl- eller sidebeklædning, starter du med den nederste række.

  1. Husk at lave et mellemrum mellem de enkelte spåner på cirka 3-5 mm, så de kan udvide sig i fugtigt vejr.
  2. Du slår to søm i hver spån, så de holdes fast til overfladen. Vær opmærksom på at placere sømmene så højt oppe på træspånen, at de bliver dækket af den næste række af træspåner. Sømmene skal kun lige akkurat slås i, så de holder spånen på plads – på den måde undgår du, at overfladen ødelægges af sømhovedet.
  3. Derefter placerer du den næste række træspåner, så de dækker to tredjedele af de foregående spåner – og så fremdeles. 

tagspån to lags

tagspån oversigt

tagspån ved vindue

 

Stråsø Savværk laver de traditionsrige og holdbare træspåner i dansk kvalitetstræ

Brugen af tagspåner kan spores tilbage til vikingetiden

Tagspån, tækkespån, træspån – kært barn har mange navne, og det gælder også den traditionsrige tag- og sidebeklædning, der er tale om her. Tagspåner har i hundredvis af år været udbredt i Skandinavien – der er fundet eksempler på brugen af dem helt tilbage fra vikingetiden. I Danmark ser vi dem ofte på gamle møller eller bornholmske rundkirker, da de er meget velegnede til at dække kurvede konstruktioner. I nyere tid bruges de som regel til tag- eller gavlbeklædning på gamle landejendomme, hvor man ønsker at bevare bygningens originale udtryk.

Træspåner brugt til tag-, gavl- og sidebeklædning kan holde i op til 100 år

Der er gode grunde til, at tagspånerne har været brugt i så mange år. Det er nemlig, fordi det er en utrolig holdbar løsning til både tag-, gavl- og sidebeklædning. Som tommelfingerregel kan man sige, at overfladens hældning svarer til, hvor mange år beklædningen holder. De fleste lodrette flader er 90 grader, så vælger du at dække fx en gavl eller en væg med træspåner, vil holdbarheden være på omkring 90 år. Hvis du har en taghældning på 30 grader, vil tagspånerne holde i 30 år.

Holdbarheden afhænger naturligvis af sorten og kvaliteten af træet, samt hvordan træet vedligeholdes. Hvis træet vedligeholdes korrekt, vil holdbarheden på et tag dækket med tagspåner i de fleste tilfælde være på omkring 50-100 år, hvilket er noget mere end de fleste andre tagdækningsmaterialer.

Hos Stråsø Savværk bruger vi udelukkende dansk kvalitetstræ

Alt vores træ er dansk, og det kommer fra de steder i Danmark, hvor de har den bedste kvalitet. Vi køber primært vores træ i Jylland og i særdeleshed Midtjylland for at undgå lang transport. Vi har specialiseret os i at bruge Douglastræ, og det gælder også vores træspåner. Du kan dog også vælge at få skåret dine træspåner i lærketræ.

Douglas er en træsort, som har en høj levetid og er meget formstabil. Selvom træ er et levende materiale, holder Douglastræ bedre på formen, end mange andre træsorter gør. Derudover har træet et lavere udtræk af harpiks end andre træsorter, og det er en fordel, når det bruges til sidebeklædninger, hvor man tydeligt kan se udtræk af harpiks på træet. Vi anbefaler, at spåner skåret i Douglastræ får en overfladebehandling med trætjære for at forlænge træets levetid.

tagspånertagspåner